28. syyskuuta 2010

Valaistus uusiksi, Osa II

Edellisessä jutussa sain valmiiksi valaisimiin koukut ja sähköjohdon. Seuraavaksi ajattelin lisätä niihin heijastimet, koska valaisimissa ei mielestäni ollut kunnon heijastimia ja loisteputketkaan eivät olleet kotelon sisällä vaan ulkopuolella, joten ne häikäisivät ikävästi. Myöskin valaistustehoa saa hyvin lisättyä kunnon heijastimilla ja valon saa kohdistettua kohteeseen eikä se näin vailaise "hukkaan".

Mikä materiaali sitten heijastaa valoa hyvin? Ainakin mylarkalvo, alumiinipelti ja valkoiseksi maalattu pinta on hyväksi todettuja heijastinmateriaaleja. Itse päädyin alumiinipelti vaihtoehtoon, koska sen saa taivuteltua haluamaani U-muotoon. U-muodossa on se hyvä puoli että se heijastaa valo joka puolelta loisteputkia. Pellin hankinnassa minulle kävi hyvä tuuri kun satuin kaverilla käydessäni huomaamaan varaston nurkassa valmiita teollisesti valmistettuja loisteputkivalaisimiin tarkoitettuja heijastimia. Ne olivat kyllä tarkoitettu johonkin tietyn malliseen 150cm valaisimiin, kun omani on 125cm, mutta peltisaksilla sain ne leikkailtua oikean kokoisiksi. Sytyttimille täytyi myös leikata sopivat kolot. Valaisinrunkoon kiinnitin ne popniiteillä. Hyvin tuntui pysyvän.


Loisteputket sain myös hankittua, en kylläkään havittelemiani 950 putkia, vaan 940. Kyllä nämäkin varmasti toimivat hyvin. Nyt vain odotan sitä hetkeä jolloin saan valaisimet tosikäyttöön. Eiköhän ne marras-joulukuun vaihteessa jo ole käytössä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti